Tuesday, January 24, 2012

Mark Kelly, velitel vesmirne lodi Endeavour

Vcera jsem mela prilezitost setkat se osobne s velitelem vesmirne lodi Endeavour, ktera minuly rok podnikla svou posledni misi do vesmiru. Mark Kelly vsak neni pouze velitelem vesmirne lodi a clenem namornictva, je predevsim manzelem kongresmanky Gabrielle Gifford, ktera byla temer presne pred rokem postrelena pri svem projevu v Arizone.


Mark Kelly hovoril o svem zivote, o sve lasce a obdivu ke sve zene, a tez o nejhorsich 30 minutach sveho zivota, ktere vloni prozil. Byl zrovna v letadle miricim do Arizony, kde byla jeho zena postrelena, kdyz si zapnul zpravy, kde uz rikali, ze Gabrielle zemrela. Zil 30 minut s myslenkou, ze ztratil milovanou osobu.
Po pristani zjistil, ze je Gabrielle jeste na zivu, a musel spolecne s lekari ucinit mnoha rozhodnuti. Protoze vedel, ze skupinova rozhodnuti byvaji casto horsi, nez rozhodnuti jednotlivcu, rozhodl se zeptat nejmladsi lekarky tymu, co navrhuje udelat ona - jen kdyz se zeptame nejmladsi osoby prvni, ziskame jeji skutecny nazor. Pak se ptal i ostatnich. Kellyho respekt ke kazdemu cloveku a jeho nazorum je zrejme i klicem k jeho uspechu pri vesmirnych misich. Do sveho tymu bere vzdy jen osoby, ktere kriticky premysleji nad kazdym pokynem a jeho rozhodnutim. Rozhodne nechce ty, kteri mu odkyvnou vsechno.


Kratce pote, co byla Gabrielle postrelena, celil Mark velkemu dilematu: ma opustit svuj tym, ktery mel vyletet za necele 4 mesice do vesmiru, a byt stale se svou zenou? Bylo to opravdove dilema, protoze pri vesmirne misi je velice dulezite mit spravny tym - vyberu posadky se venuje nesmirna pozornost a jakakoli sebemensi chyba vede ve vesmiru k tragickym koncum. Mel opustit svou posadku nebo svou zenu, o kterou se rozhodl, ze bude pecovat, aby se uzdravila? Tezke take bylo, ze se nemohl s Gabrielle poradit, protoze utrpela tezka poraneni hlavy a nemohla poradne komunikovat.

Po tezkem rozhodovani se nakonec v kvetnu minuleho roku vydal na svou posledni misi. Od te doby se pak jiz stara o svou zenu a raduje se z kazdeho pokroku, co dela. Je vubec zazrak, ze prezila, nyni se vsak snazi, aby mohla opet mluvit, protoze zde pocituji nejvetsi potrebu a touhu: komunikovat. Gabrielle byla zvykla setkavat se s lidmi a inspirovat je, v tom ji ale nyni jeji zdravotni stav brani. Presto s velkym vypjetim sil poslala vzkaz pres Marka i k nam do Lincolnu: "Be passionate, be courageous, be yourself, be the best!" ("Budte nadseni, odvazni, svi a nejlepsi!") Gabriellin postoj muze byt prikladem pro mnohe z nas. I rozhodnuti Kellyho venovat svuj cas peci o milovanou osobu, ktera toho jiste ma jeste tolik co rict. Na otazku z publika, co muzeme pro Gabrielle udelat, Mark odpovida: Keep praying for us (modlete se za nas).

Bylo mi cti setkat se s clovekem, ktery naplno zije svuj zivot a sve nejruznejsi mise. Jeho zasluhy ocenuje i prezident Obama...


Musite ale uznat, ze na fotce se mnou Mark vypada lip nez s prezidentem, ktery si navic jeste musi trochu procvicit pozovani, aby priste nemrkal :O)


No comments:

Post a Comment