Saturday, November 26, 2011

Krasna otazka

Sedela jsem si v klidu v pokoji u pocitace, kdyz zaklepala ma kamaradka a sousedka Xuan. Vedela jsem sice, ze tu ma pres prazdniny taky byt, ale byla tak potichu, jako vzdy, ze jsem si myslela, ze jsem tady na patre skoro sama.

Potrebovala pomoct s najitim materialu do skoly, tak jsme to rychle zvladly a bylo hotovo. Pak se zeptala, jestli mam jeste hodne domacich ukolu - ukazala jsem ji na knizku, co mam do tydne precist a napsat z ni esej, pak ale ukazala na jinou a rekla, ze tuto ctu nejradeji.

Je to kniha se jmenem "Chlapec, ktery se setkal s Jezisem", kterou napsala Immaculee a ktera ma oficialne vyjit az pozitri. Xuan, ackoli toho o krestanstvi moc nevi, protoze je z Ciny, rozpoznala jmeno Jesus a nadsene rikala: "to je Buh, ze?" Potvrdila jsem ji to. Pak se zeptala, co tedy znamena ten nazev knihy, protoze Buh prece zije v nebi. Vysvetlila jsem ji, ze Buh je vsemohouci a mimoradne se zjevil chlapci jmenem Segatashya, ze se ale spise zjevuje Jezisova matka Marie. Xuan pozorne poslouchala, a pak se proste zeptala: "ooo, takze ty jsi se taky setkala s Jezisem?" V srdci jsem se pousmala a rekla, ze to bylo mimoradne setkani se Segatashyou, ze Jezis se nezjevuje porad. Ze to bylo snad vubec prvni setkani po 2000 letech.

Tato jednoducha otazka Xuan me trochu zaskocila, i kdyz mile. Jake by to asi bylo, kdyby se zjevil i mne... tak, jako Segatashyovi, ktery mu diky sve prostote kladl i takove otazky jako napr.: Jezisi, rikas nam, ze mame milovat sve nepratele, i kdyz se zdaji byt dabelsti, plni hrichu a skodi nam. Nevedl vsak sam Buh valku proti Satanovi a neposlal ho do pekla? Rikas nam, ze Satan je nas nejvetsi nepritel a ze proti nemu musime bojovat, proti jeho pokusenim. Mohl bys mi prosim vysvetlit, jak nam na jednu stranu muzes rikat, ze mame milovat sve nepratele, kdyz se na druhou stranu zda byt jasne, ze nenavidis Satana?

Tak toto je pribeh, ktery ma byt jeste objeven: pribeh pohanskeho negramotneho chlapce Segatashyi, ktery pote, co se mu zjevil Jezis, vedl teologicke debaty s predstavenymi cirkve a bylo jasne, ze to, co rika, je zazrak. Bohuzel se i Segatashya stal obeti hrozne genocidy ve Rwande, ktera pozastavila i proces prozkoumavani jeho zjeveni.

No comments:

Post a Comment