Wednesday, November 30, 2011

Mame pravo snit / We have the right to dream

Byla jsem prave na ceste do hodiny, kdyz jsem slysela obrovsky potlesk a nadseni rozlehajici se z jednoho z mnoha slavnostnich salu univerzity. Nakoukla jsem dovnitr a videla, ze sal je zaplneny cernosskymi spoluzaky, kteri stoji a nadsene opakuji slova postarsiho pana stojiciho na podiu.

Kratce pred tim, nez se toto vse odehralo jsem se setkala s Larrym, ktery mi rekl, ze tu dnes bude Jesse Jackson. Protoze jsem nejevila znamky toho, ze bych vedela, o koho se jedna, Larry mi povedel, ze je to takovy druhy Martin Luther King bojujici jiz nekolik desetileti za lidska prava, hlavne prava Afro-Americanu.

Byla jsem ted dost zvedava, co se bude v sale dit, a tak jsem se rozhodla udelat neco, co moc casto nedelam: proste nejit do hodiny, zustat a mit jedinecny zazitek. Tise jsem vklouzla do salu a sedla si do jedne z poslednich rad. A pak se postupne stupnovalo vasnive opakovani motivujicich slov Jesse Jacksona, ktery zakricel: I am somebody a ostatni opakovali unisono I am somebody... I have the right to dream...

Neco podobneho jsem jeste nezazila. Dokazu si ted zive predstavit, jak vypadala setkani vedena M.L.Kingem, ktery dokazal angazovat cele davy lidi.

Nejdulezitejsi sdeleni, ktera dnes Jesse Jackson smeroval k cernosskym studentum, jsou tato:
  • Mam pravo snit. Nejsou tu pro me zadne limity, protoze Buh rozdeluje dary po celem meste.
  • Jestli  jsem vzadu (jako hrac na fotbalovem hristi), nebudu se divat kolem, ale budu rychlejsi a dosahnu svych cilu.
  • Nemam pravo delat mene, nez co je v mych silach (I do not have the right to do less than my best).
Po setkani se studenty nasledovala jeste prednaska pro verejnost, kdy jsem si uvedomila, jaky je rozdil mezi "delat zmenu a byt jeji soucasti" a "mluvit o zmene". Atmosfera ve velkem kulturnim centru byla zcela jina nez rano u studentu. Prevazovalo poslouchani, ktere uz me nezaujalo natolik, abych na prednasce zustala celou dobu. A tak jsem, ackoli se to moc neslusi, opustila sal uz po 20 minutach a dala prednost skypovani s rodnym Brnem.

Tady jeste na ukazku par fotek z prednasky s verejnosti:




No comments:

Post a Comment